Οι υποψήφιοι, χωρίς όριο ηλικίας, θα εξεταστούν α) με τεστ γνώσεων πολλαπλών επιλογών (multiple choice) σε θέματα θεσμών, οικονομίας και διοίκησης (50% της βαθμολογίας) και β) με τεστ εργασιακής αποτελεσματικότητας, που θα αξιολογεί τη λογική σκέψη και την εργασιακή συμπεριφορά τους (υπόλοιπο 50% της βαθμολογίας).
Το τεστ γνώσεων είναι μια γνωστή εξεταστική δοκιμασία που έχει εφαρμοστεί σε όλους τους παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και απαιτεί καλή προετοιμασία του υποψηφίου στις συγκεκριμένες γνωστικές ενότητες της ύλης που θα προκηρυχθεί σε θέματα θεσμών, διοίκησης και βασικών οικονομικών.
Αυτό όμως που αλλάζει τα δεδομένα στον πανελλήνιο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ είναι αναμφισβήτητα το τεστ εργασιακής αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια εντελώς νέα δοκιμασία δεξιοτήτων, που επιδιώκει να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του υποψηφίου στην εργασία του. Αυτό το τεστ συνδυάζει δύο στοιχεία:
Α) Τη γνωστή εξέταση σε θέματα γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, για την οποία έχει ήδη δημιουργηθεί μια «τράπεζα ερωτήσεων» στα εκπαιδευτήριά μας από παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ή άλλες εξετάσεις του Δημοσίου.
Β) Την εξέταση των ικανοτήτων του υποψηφίου να επιλύει προβλήματα, να ιεραρχεί προτεραιότητες και να αντιμετωπίζει κρίσεις στον χώρο εργασίας του. Πρόκειται για την πραγματική καινοτομία του διαγωνισμού, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα στην εργασία. Στην ουσία, θα αξιολογείται η ορθότητα των απαντήσεων του υποψηφίου σε ερωτήματα σχετικά με ένα «υποθετικό σενάριο» διοικητικής πρακτικής και λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Η δε βαθμολόγηση θα γίνεται σε μια «προοδευτική κλίμακα» σωστού και λάθους, που θα αντιστοιχεί σε βαθμούς για λιγότερο ή περισσότερο σωστό ή λάθος.
Τα εκπαιδευτήριά μας έχουν ήδη ετοιμάσει μια πλειάδα τέτοιων «υποθετικών σεναρίων» και έχουν επεξεργαστεί τη θεωρία και τις βασικές αρχές που θα καθοδηγούν τον υποψήφιο να δίνει τις ορθές απαντήσεις.